Oppgave: Leseforståelse og vansker med ordavkoding

Nedenfor står fem forskjellige tekster. Hver av tekstene byr på ulike utfordringer knyttet til leseforståelse. Les tekstene, og diskuter hvilke leseferdigheter som kreves for å forstå dem. Etterpå kan dere sjekke «fasiten» i vedlegget. 

Hva er  utfordringene med å forstå følgende tekster?  

Tekst 1: 

eiref arf remmok ed røf nedejkseb ges dem ed råf ejksnak  

Tekst 2:

«Engang møtte jeg en jente som trodde at adolser kun fantes på hælene. Jeg informerte henne om at man normalt får dem på anklene og leggene. Endel kvinner får dem også rundt midjen. Adolser kan klø mye. I verste fall gjør de veldig vondt. Normalt legger man ikke merke til dem før man tar av strømpene. Jeg er åpenbart ikke den eneste som synes at adolser er irriterende. Forleden så jeg faktisk en annonse for adolsefrie strømper.»   

Tekst 3:

Kathrine satt med en konge. Hun vurderte hvorvidt hun skulle kaste den.  

Kathrine satt med en konge. Hun vurderte om hun skulle flytte den nærmere tårnet. 

Kathrine satt med en konge. Hun vurderte om hun skulle si Deres majestet eller De.  

Tekst 4:

«Mannen var redd. Bilen stanset helt, og han var alene. Det var skrekkelig mørkt og kaldt. Mannen tok av seg frakken, knuste vinduet og kom seg ut av bilen. Han brukte alle krefter på å bevege seg så raskt som mulig. Han ble lettet da han så lysene i byen, selv om de var langt borte».   

Tekst 5:

Tau har ulik styrke. Hampetau skal være tykt for at det skal være sterkt. En nylontau kan være tynnere, men like sterkt. Hvorfor har tau ulik styrke?