Bruk av pakken: Faglige problemer og dialogisk undervisning i samfunnsfag
Her er informasjon om «Faglige problemer og dialogisk undervisning i samfunnsfag/historie» til deg/dere som skal lede arbeidet. Du vil finne forslag til ulike måter å gjennomføre arbeidet med det faglige innholdet i pakken.
Fagpersoner og fagmiljø som har utviklet innholdet i denne pakken:
Faglig ansvarlige for innholdet i denne pakken er David Wagner og Alexandre Dessingué, Institutt for kultur- og språkvitenskap, UiS. Pakkens innhold er utviklet basert på erfaringer fra utprøving med samfunnsfagslærere fra Varhaug skule.
Forarbeid:
Du som skal lede arbeidet på skolen bør gå gjennom innholdet i pakken på forhånd.
Målgruppe:
«Faglige problemer og dialogisk undervisning i samfunnsfag/historie» kan brukes både i samlet personale eller av en mindre gruppe lærere. Den er tiltenkt samfunnsfagslærere og legger mer vekt på historiefaglige problemstillinger, som igjen kan overføres til samfunnsfagundervisning generelt.
Forslag til gjennomføring av pakken:
Innholdet i denne pakken er publisert i åtte økter, og øktene er designet for å gjennomføres kronologisk. Hvis dere ikke å gjennomføre hele pakken, kan likevel fagtekster, mediefiler og oppgaveforslag danne et godt utgangspunkt for faglige diskusjoner og utprøving. Vi anbefaler likevel at dere jobber dere gjennom økt 1 først.
Øktene er designet med en varighet på 60-90 minutter, men det kan være nyttig å forlenge (eller evt. Forkorte) tiden dere bruker til de forskjellige elementene, dersom dere opplever det som nyttig som gruppe. Til de ulike øktene har vi lagt inn oppgaveforslag. Som leder av arbeidet, eller i samsvar med dine kollegaer kan du fokusere på mer på enkelte oppgaver eller spørsmål som er mer relevante/aktuelle for dere.
Informasjon om gjennomføring av de ulike øktene, med veiledende tidsbruk for de ulike elementene:
Økt 1: Hva er et faglig problem i samfunnsfag?
Den første økta tar utgangspunkt i kjerneelementene i læreplanen i samfunnsfag og fokuserer på hvilke faglige problemer en kan trekke fra dem. I økta gis lærerne videre mulighet for å utveksle meninger og erfaringer om hvilke faglige problemer man kan adressere og prioritere i samfunnsfaget.
Element 6 går ut på å planlegge et undervisningsopplegg som skal utprøves/gjennomføres mes elevene. Da er det kanskje mest formålstjenlig å gruppere deltagerne etter trinn.
Økt 2: Dialogisk rom i samfunnsfagundervisningen
Denne økta presenterer og gir rom for å teste forskjellige dialogiske regler og prinsipper med elevene. Disse reglene/prinsippene kan også deles ut til elevene og jobbes kontinuerlig med gjennom skoleåret.
Økt 3: Om dybdelæring og kritisk tenkning
I denne økta setter vi (litt) lys på dybdelæring og kritisk tenkning i samfunnsfag. Dette er omdiskuterte begreper når det gjelder hva de består av. Element 5 inneholder kortfilmer fra YouTube som presenterer én måte å dele kritisk tenkning på. Lærerne i arbeidsgruppen kan diskutere sammen disse kortfilmene før de fortsetter med element 6 i økta.
Og merk at fagteksten Om dybdelæring og kritisk tenkning fra element 2 bør kopieres og deles ut før økta.
Økt 4: Gruppesamtaler med utgangspunkt i «arbeid med kilder» som faglig problem
Den fjerde økta fokuserer på arbeid med kilder og kildekritikk.
Fagteksten Kilder og kunnskapssøking i element 3 bør kopieres og deles ut før økta.
Merk at lysbildene fra element 5 kan deles ut til studentene og jobbes kontinuerlig med gjennom skoleåret.
Generelle tips knyttet til arbeid med Språkløyper:
I Språkløyper ønsker vi å skape rom for refleksjon gjennom faglige diskusjoner rundt egen og andre sin praksis. Det handler om å øve opp et analytisk blikk, der en spør hverandre «hva gjør vi, og hvorfor?». Tanken er at vi lærer bedre ved å samtale, tenke, drøfte og reflektere i lag med kolleger, samt å prøve ut opplegg. Det er derfor viktig at det blir satt av nok tid til å gjennomføre diskusjonene i tilknytning til faginnholdet, og at det legges opp til praktisk utprøving i undervisningen.