På mange skoler er det elever som har individuell opplæringsplan (IOP) i alle eller i de fleste fag. Disse elevene har gjerne generelle lærevansker/utviklingshemming eller tilsvarende utfordringer som gjør at de ikke har utbytte av ordinær undervisning. Hva er god lese- og skriveopplæring for disse elevene?
En del av disse elevene har sin opplæring i ordinære klasser, men med høy grad av individuell tilpassing, og i form av spesialundervisning, i eller utenfor klasserommet. Andre elever har store deler av sin opplæring i mindre grupper, men gjerne også her med noe en-til en-undervisning.
Det vil i stor grad være slik at god lese- og skriveopplæring er god for alle. Det kan likevel være en utfordring som lærer å finne ut hvordan man skal tilpasse for eksempel begynneropplæring i lesing og skriving til elever som er ungdommer, og som trenger lang tid på å lære. Mange av disse elevene oppnår ikke det vi tradisjonelt har kalt en funksjonell leseferdighet. I denne Språkløyper-pakken vil vi se på hvordan man kan bedre elevenes ferdighet, men også belyse på hvilken måte en begrenset lese- og skriveferdighet likevel kan ha en funksjon.
I introduksjonsøkta ønsker vi å løfte fram og diskutere språk, holdninger og innhold i spesialundervisningen.
I økt 2 ser vi på hvordan lesing kan bidra til selvstendighet og deltakelse, selv om eleven ikke leser såkalt funksjonelt.
I økt 3 ser vi nærmere på hvilke leseaktiviteter i dagliglivet vi kan jobbe med for å styrke elevens muligheter for deltakelse.
I økt 4 presenteres en struktur man kan ta utgangspunkt i når man skal jobbe med begynneropplæring i lesing og skriving retta inn mot ungdommer.
I økt 5 gis det eksempler på hvordan man kan jobbe når eleven har avkodingsvansker, altså kan bokstavene, men har vansker med å lese lengre ord og hele tekster.
I økt 6 ser vi på hvordan man kan jobbe med elever som har forståelsesvansker. Noen elever har vansker med å forstå det de leser fordi de generelt har svake språkkunnskaper. Elever innen autismespekteret kan ha andre utfordringer med leseforståelse. De kan for eksempel ha vansker med å forholde seg til underforståtte budskap og helheten i en tekst.
Mål for pakken:
Oversikt fra K06 over mål som kan brukes i arbeid med lesing og skriving i dagliglivet (pdf)
Oversikt over mål for lesing og skriving, utgitt av Kompetanse Norge
Hvordan øke elever med generelle lærevansker sin deltakelse og selvstendighet gjennom lesing og skriving?
Hvordan bidrar skolens holdninger og språk til elevenes positive utvikling?
Hvilket potensiale ligger i å vektlegge arbeid med tekster som brukes i dagliglivet?
Hvordan drive god lese- og skriveopplæring på begynnernivå for ungdom med generelle lærevansker?
Pakken er laget av Johanne Ur Sæbø, universitetslektor ved Lesesenteret.