Forfatter Siri Pettersen
AV Forfatter Siri Pettersen
12.10.2016

Den viktige virkelighetsflukten

Unge lesere elsker fantasy fordi det gir gjenklang i dem, fordi det er historiene ungdom i dag trenger, skriver forfatter Siri Pettersen.

Siri Pettersen er forfatter, kjent for trilogien Ravneringene.

Jeg elsker fantasy. Har alltid gjort det. Jeg er stolt av å lese fantasy, stolt av å skrive det. Overraskelsen var derfor stor da jeg oppdaget at ikke alle ser det på samme måten. Jeg var voksen før jeg innså at det finnes to typer mennesker: De som liker fantasy, og de som er daue på innsida. Neida ... Men helt alvorlig, fantasyhaterne finnes! Det har jeg fra sikre kilder. Bokhandlere har fortalt meg om foreldre som kommer inn i butikken for å kjøpe bøker til sine tenåringer. Foreldre som griner på nesen mens de sier: "Ja, hun skal ha noe ordentlig, altså. Ikke sånn fantasy ..." (Æresord!) Fantasy er altså ikke ordentlig. Det er urealistisk virkelighetsflukt. Fordummende, oppskriftsmessig, overdrevet og pubertilt, og sånt noe skal i hverfall ikke deres unger kaste bort tid på.

Les også: Forfatterens beste skrivetips

Sånne utsagn er så støvete at de like gjerne kunne vært sagt på latin. Å kritisere fantasy for å være urealistisk er som å kritisere Himalaya for å være bratt. Det er selvfølgelig, det er sant, og det er et fullstendig meningsløst poeng som demonstrerer at man hverken forstår hensikten med fantasy, eller hvorfor sjangeren eser ut som en surdeig på steroider.

Fantasy røsker oss opp fra rennesteinen, stabler oss på føttene og sier:"Hør! Dette er vårt potensiale! Dette er det vi har det i oss å bli!", skriver Siri Pettersen.

Men du må tilgi dem, kjære leser, for da de vokste opp var verden langsom, trygg og varig. Elendigheten var langt unna. Filmene de så var lykkelige og overfladiske. Selv filmer som gikk for å være tøffe, var søte etter dagens standard. I dag drukner vi i dyster dramaturgi. I blodig alvor. Forskjellen er markant; en gapende generasjonskløft i historiefortelling. Unge i dag får presentert en råere virkelighet. Ofte brutal, mørk, korrupt og forurenset. En verden som må reddes. Og de elsker det! Det bør ikke bekymre oss i det hele tatt. Hvorfor ikke?

Fordi utfordringene unge mennesker står overfor i dag er større enn noengang før: Antibiotikaresistens, overvåkning, global oppvarming, vannmangel, velg hva du vil. Det er stort. Det er episk. Det er faktisk så enormt at min generasjon ikke har evnet å ta skikkelig tak i det. Så hvem skal rydde opp i elendigheten? De som tenker smått? Nei. Det vi trenger er noen som er vant til større problemer. Ja, fantasy er stort. Det er episk. Og forbausende ofte handler det ofte om å redde verden. Men gjett hva? For første gang er ikke det en urealistisk problemstilling.

Fantasysjangeren vokser fordi denne sjangeren forbereder unge mennesker på å løse verdens store problemer, skriver Siri Pettersen. (Illustrasjonsfoto: Getty.)

Historier har lært oss å overleve. Det er derfor vi elsker dem. Det er derfor vi har delt dem, helt siden vi gryntet rundt leirbålene. Vi har utviklet oss, men historier utvikler seg også. De forandrer seg sammen med oss. Når visse historier blir populære, så tror jeg det skyldes en underbevisst felles forståelse. De gir gjenklang i oss fordi dette er de historiene vi trenger akkurat nå. Dette er de nye verktøyene for overlevelse. Fantasy vokser, og det vil fortsette å vokse, fordi sjangeren forbereder oss på å løse de nye problemene. De virkelig store.

Realismen ynder å si at mennesker er sårbare, ynkelige, egoistiske og utilstrekkelige. Fantasy røsker oss opp fra rennesteinen, stabler oss på føttene og sier:"Hør! Dette er vårt potensiale! Dette er det vi har det i oss å bli!" Fantasy gir oss motivasjon og inspirasjon til å reise oss.

Så jeg for min del er sjeleglad for at det kommer en ny generasjon oppfostret på såkalt virkelighetsflukt. For de har lest nok dystopier til å vite at regjeringer kan lyve. De har lest nok science-fiction til å vite at ikke all teknologi er et framskritt. De har lest nok fantasy til å tro på at et enkelt menneske kan gjøre en forskjell. Og med økt fokus på mangfold lærer de noe enda viktigere: At alle har lik verdi, uansett kjønn, rase, religion eller legning, og det visste ikke besteforeldrene deres!

Se filmen: Den viktige tilgangen til språket

Så hvorfor er fantasy så himla populært? Det spiller ingen rolle! La oss bare være glad for at det er det! Det er mer enn greit, det er nødvendig. Så neste gang noen kritiserer deg for å lese urealistiske bøker vet du hva du kan svare. Unge mennesker leser, spiller og glaner på fantasy fordi de . Fordi de har arvet en verden som rakner i sømmene, og det er de som skal rydde opp i denne svinestien. De skal redde ræva til oss alle. Fantasy lærer dem å bli helter, og vi trenger helter som aldri før. Vi trenger folk med mot og vilje til å bli større enn livet. Vi trenger håp.

Dette er din tid. Det er du, kjære fantasyleser, som kommer til å overleve zombieapokalypsen.

Les også:
Barnebokfeltet treng meir kritisk refleksjon
Forfatter: Elevene trenger ikke bare virkemiddelbriller
Skal elevene skrive digitalt eller for hånd?